Aqua Lions egen beskrivelse av rasen

 

Chinese Crested er en liten og spenstig hund. Rasen går under det vi kaller ur-hund, de kan være skye overfor fremmede. Med god sosialiering (møte med fremmede mennesker, hunder, andre dyr) vil hunden din få det beste grunnlaget til å bli en trygg og kontaktssøkende hund i møte med fremmede.

 

Rasen kalles ofte "borrelåsen", de har stort behov for nærhet og kos fra eier - en svært hengiven rase.

 

Hva kan du bruke din Chinese Crested til?

 • Lydighet
 • Aguility (hoppe over hinder, gå på dumphuske, løpe gjennom tunneller mm)
 • Freestyle (dans med hund og eier/triks)
 • Rally lydighet (gå på en bane med forskjellige poster og lese skilt - så få hunden til å  utføre det som står på skiltet. Rally Lydighet utføres på tid og iht. kvalitet på utført oppdrag)
 • Søk (det er mange slags søk-øvelser, men det vanligste for nybegynnere er søk i skogen etter go'biter)
 • Terrapi hund
 • Selskaps og familiehund 

Egner rasen seg til barn?

Chinese Crested er en leken og oppmerksomhetssyk liten hund. Den passer godt i barnefamilier, men det viktige (som med alle andre raser) er at hunden er vant til barn. Tillvenning til barn kan/bør startes med en gang man får valpen. Både barn og hund trenger å trene på hvordan de skal leke sammen. Selv om hunden er veldig snill og tålmodig så er det ikke bra at barnet drar den i halen, stikker den i øynene eller løper etter en hund som prøver å være i fred. Det er heller ikke ok at valpen biter i klærne til barnet, selv om barnet syntes dette er ustyrtelig morsomt, eller at valpen maser og maser, når barnet ikke vil leke mer.

Her må voksne inn og forklare barnet, eller korrigere hunden slik at samspillet blir slik familien ønsker - dette gjelder selvsagt alle raser.

 

Hva er lurt å tenke på hvis du har barn? Dette gjelder alle hunderaser...

 • I buret må hunden alltid få være i fred - husk at gjester, barna fra barnehagen m.fl. også respekterer dette. De fleste bitt skjer i hjemmet, ofte ved at hunden sover og skvetter til..

 

 • Lær hunden noen triks - f.eks sitt.  Når dette er innlært kan barnet få godbiter og kommandere hunden. Dette er svært gøy for både barn og hund. Men husk at alle nye triks må læres inn av en voksen, når hunden er trygg kan barnet få prøve seg. Jeg har sett at barn helt ned i 3 år har hatt god kustus på store hunder. Jeg har erfaring fra Schæfer og Portugisisk Vannhund, de elsker å jobbe for en godbit :)

 

 • Det hunden gjør mot ditt barn vil den gjøre med andre barn. Skal du tillate at hunden hopper opp eller biter i klærne fordi barnet syntes dette er gøy..?

 

 • Lær barnet "hundespråket": En hund som lusker bort med halen mellom bena - hva betyr det..?

En hund som løper mot deg og bjeffer og hopper "hit og dit", samtidig som den logrer - sint eller leken? Mange hunder har forskjellige lyder, det betyr ikke at den nødvendigvis er irritert. Knurring under lek er helt vanlig, og det er endel av "gamet" - akkuratt som våre barn også har lyder eller er høylytte under lek. Hverken hund eller barn er sinte av den grunn. Her bør voksne forklare for barnet og lære barnet til å se på kroppsspråket til hunden. En hund som flykter og knurrer hvis den ikke får være i fred derimot er noe helt annet - kanskje du lærer barnet at voksne må hjelpe til i en slik situasjon..? Det er veldig naturlig at en hund knurrer, det er slik de snakker både til mennesker og andre hunder. Jeg ville ikke tillat at hunden knurret til barnet hvis barnet tar en leke eller rører maten til hunden, dette er ofte forsøk på å komme over barnet på rangen. Men hver situasjon må vurderes for seg. En hund som blir plaget eller føler seg truet bør få si i fra. Tillates ikke noe knurring så kan hunden bite uten varsel (hvis den er i en "umulig" situasjon). Her er det viktig å forklare barnet hvorfor hunden knurrer og at barnet ikke må gjøre "sånne ting" mot hunden. Både barn og hund kommer til å gjøre feil ting - det er her du som voksen må oppdra begge.

                           LA ALDRI BARN LEKE MED HUNDEN, UTEN TILSYN

 

 • Barn kan få være med å bade hunden, de kan få fast oppdrag å sette fram mat til hunden. Her bør hunden sitte pent på kommando fra barnet og ta maten når den får beskjed av barnet. Dette trener opp hundes respekt for barnet og hjelper til å holde hunden under barnet "på rangen"

Barn kan få holde i båndet på tur og plukke bæsj - det er vist utrolig populært, særlig hvis bæsjeposene er rosa eller har tøffe dødningshoder på ;)

 

 • Barn kan få vise hunden sin til venner og få lov til å fortelle vennene hva som er lov og hva som ikke er lov sammen med hunden. Her kan voksne hjelpe til litt med informasjon og husk å berømme barnet, da.

 

Kan Chinese Crested være med på ferie/fly

 • Etter 4 mnd. alder kan hunden bli med på fly. Det er egne regler for hvert selskap, alt fra at hunden kan være i kabinen til å de overhode ikke frakter dyr. Bruker selv Norwegian og her må hunder sitte i en egen kabin under flyet. Dette er en helt vanlig kabin, slik som vi sitter i - men kun 4 hundebur m/hund pr flight (førstemann til mølla). Jeg flyr ofte til Spania med mine Chinesere, og de takler det helt fint.

 

 • I Spania lar jeg hundene være hjemme i aircondition på det varmeste, de er jo vant til å være hjemme når jeg er på jobb - så det går veldig bra. Husk asfalten er veldig varm, ta gjerne hunden ut for å gjøre fra seg på dagtid, men lengre turer bør gjøres senere.

 

 • Husk Pass til hunden

 

 • Husk riktig flybur - sjekk på selskapets side hva som er kravet,

 

 • Husk rabis vaksine som er gyldig - spør din veterinær

 

 • Sjekk om landet du skal til har krav for innførsel av hund

 

 • På mattilsynet kan du legge inn hele din reiserute (hvis du skal være i flere land) og du vil få opp Norges krav til innreise med hund iht. hvor du har vært - print ut og ta det med til veterinæren din

 

 

Er det forskjell på lynnet til powderpuff vs. naken?

Nei

 

Passer hannhund eller tispe best til barn?

Nei - alt handler om hvordan voksne oppdrar hund og barn

 

Må vi gå på valpekurs?

Det er opp til den enkelte, men det anbefaler jeg for alle som får ny valp. Selv vi oppdrettere går valpekurs, for å sørge for kontinuerlig opplæring i starten og for sosialisering av valpen. Når dere er godt i gang på kurset, kan dere sjekke med instruktøren om barnet kan få bli med en gang. Viktig at barnet får gjøre lette øvelser som hunden kan - de blir utrolig stolte når de er på kurs og er superflinke - lykke til ;)

 

Man kan skrive flere bøker om disse temaene, men jeg håper at jeg har gitt et lite innblikk - så kan            den enkelte søker mer kunnskap - og husk at du alltid kan kontakte meg om du har ytterligere spørmål.